about

 
José Frijns,

geboren in Heerlen in 1949
woont en werkt in ‘s-Hertogenbosch

Het teruggrijpen op cultureel erfgoed is een steeds terugkerend thema in mijn prenten. Daarbij word ik gefascineerd door het lijnenspel van materieel erfgoed of door vondsten bij archeologische opgravingen.

Lijnen zijn ook een thema in patronen voor kleding. Als jong kind raakte ik steeds geboeid door de verandering van patroon tot een driedimensionaal ontwerp. De stofresten van mijn moeders naaidoos en de patroonbladen vormen nu een onuitputtelijke bron van inspiratie.

 

Kunstenaarschap

Sinds 2015 heb ik een eigen atelier, eerst in Den Haag en nu in ‘s-Hertogenbosch en volg lessen bij diverse kunstenaars in hun atelier. Ook nam ik deel aan o.a. de Zomercursussen Atelier Blauwhof, Kessel (2016, 2017).
De hout- en lino druk werden beoefend in het atelier van Hanna de Haan en het polymeer etsen op diverse zondagen in Leiden bij Petra Tolboom. Nu volg ik de online-lessen van Hanna de Haan en werk wekelijks in het Grafisch Atelier in Den Bosch.

 

Opleiding

Studeerde in Utrecht (1988), o.a. Pedagogiek en Organisatiekunde en later in Rotterdam Bedrijfskunde (1995).
Naast mijn werk als bibliothecaris legde ik me toe op de kunstzinnige vorm van het boek, bij het Hoger Instituut voor Grafische Kunsten van het Plantin Genootschap (Antwerpen 2006).

 

Nevenactiviteiten

Redactielid Grafiek Magazine RAAM